Focus is doelen stellen: denk groot, doe klein, beweeg consequent

Doelen stellen houden je gemotiveerd, geven een gevoel van voldoening en geven je een gevoel van vertrouwen. Het stellen van doelen creëert focus, stelt je in staat om met beperkte tijd en middelen zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Welk ongemak je ook mag ervaren.

Nu zo aan het einde van het jaar is een goed moment om eens te reflecteren op het afgelopen jaar. Heb je je voornemens bereikt? Of waren ze al snel vergeten? Wat wil je het komende jaar gaan bereiken? Waar wordt je blij van?

Concentreer je niet teveel op het eindresultaat maar op de weg er naar toe. De volgende stappen zullen je daarbij helpen: denk groot, doe klein, beweeg consequent !

 1. Denk groot

Superbelangrijk! Maak je je doel te klein dan doe je jezelf misschien tekort! Verleg je grenzen en jezelf!

 1. Doe klein

Grote doelen nastreven is geweldig, maar splits ze op in kleinere mijlpalen zodat je jezelf niet ontmoedigd. Blijf niet hangen in het denken en praten erover, neem daadwerkelijk die eerste kleine stap en de volgende zullen makkelijker volgen. Zo ervaar je bij iedere kleine stap een gevoel van voldoening en vertrouwen en blijft je motivatie hoog!

 1. Beweeg consequent

Houd een tijdslijn bij en markeer je mijlpalen. Schrijf je doelen op!

 

 

 

Tips voor het behalen van je doelen:

 1. Wees specifiek met je doelen

Vage doelen brengen je nergens. Wat wil je bereiken? Wanneer? Wat moet je ervoor doen en waarom wil je dit?

 1. Maak je doelen meetbaar

Hoe weet je of je je doel bereikt hebt?

 1. Maak je doelen haalbaar

Weet zeker dat je je doelen (kleine mijlpalen) gaat behalen en voilà voortgang geeft je directe motivatie om door te gaan.

 1. Wees realistisch

Stel je wilt afvallen en je doel is binnen een week 10 kg lichter te zijn, dat is niet realistisch en demotiverend. Niet realistische doelen zorgen ervoor dat je geen actie gaat ondernemen. Maak je doelen haalbaar!

 1. Maak je doelen tijdsgebonden

Kom uit je comfortzone en stel deadlines voor je doelen.

 1. Zoek een sparringpartner

Vind iemand die je al is voorgegaan, degene die als voorbeeld voor je kan dienen zonder zijn of haar plan te kopiëren. Blijf je eigen doelen nastreven.

 1. Visualiseer je einddoel regelmatig

Weet waarvoor je alle kleine stappen zet en vergroot je zelfvertrouwen en motivatie.

 1. Begin met het doen

De eerste stap is vaak de moeilijkste. Geloof in jezelf, negatief denken brengt je nergens. Bevestig jezelf iedere dag positief.

 1. Denk meerdere strategieën uit

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Kennis is macht: lees, luister naar zoveel mogelijk informatie om je doel te bereiken. Wees vastberaden, bij elke stap zullen er ook obstakels zijn.

 1. Een situatie is nooit perfect

Een positieve instelling trekt positiviteit aan. Wacht niet op het perfecte moment, neem die stap en je zult merken dat de volgende stappen volgen.

 1. Beloon jezelf

Je werkt hard, trakteer jezelf regelmatig dat verdien je en stimuleert je. Blijf je passie volgen en geniet van elke stap die je zet!