Hardloopanalyse

Een van de dingen waar ik erg gelukkig van wordt is hardlopen! Buiten in de natuur, je eigen grenzen opzoeken, doelen bijstellen, maar vooral genieten van alles wat je ziet, ruikt en voelt. Op die manier ook heerlijk mindful! Dan is niks vervelender dan letterlijk “uit the running” zijn door blessures. Dat heb ook ik recentelijk nog ervaren. Veel te fanatiek en te snel in de opbouw van mijn hardlooptraining zorgde (uiteraard) voor een peesblessure. Dan zit er niks anders op dan minimaal een maand rust houden.

Andere blessures kunnen ook ontstaan door een verkeerde hardlooptechniek en een verkeerde houding. Deze klachten blijven vaak terugkomen indien er niets veranderd aan je looptechniek of houding.

Voor wie is een loopanalyse nuttig?

Heb je last van regelmatig terugkerende blessures of wil je je looptechniek en houding verbeteren om je prestaties te verbeteren dan kan een hardloopanalyse uitkomt bieden. Efficientie van het hardlopen, de hoeveelheid energie die je gebruikt om jezelf voort te stuwen, hangt samen met je hardloopprestaties. Een loopanalyse kan belemmerende factoren er uit filteren die uw loopefficientie verminderen en uiteindelijk uw hardloopprestatie.Onderzoeksresultaten geven aan aan dat looptechniek een aanzienlijk aandeel verklaart in variatie in energie (39%) en prestaties (31%).

Waar kijk ik naar tijdens de loopanalyse?

Tijdens de analyse wordt gekeken hoe u beweegt wanneer u loopt/rent. Ik kijk naar de hoeken van uw gewrichten tijdens de verschillende fases van een (hard)loop en hoe dit van invloed is op de belasting van het weefsel (kinematica en kinetiek).

  • Enkele belangrijke aspecten die ik analyseer met behulp van video zijn:
  • voetlanding en voetafwikkeling
  • pasfrequentie en paslengte
  • algehele houding en (romp)stabiliteit
  • eventuele compensaties van gewrichten tijdens het hardlopen: bijv. pronatie, instabiliteit knieen enz.
  • timing

Nabespreking loopanalyse

Na afloop bespreek ik met u, aan de hand van de video-opname, waar uw verbeterpunten liggen.  Het is belangrijk te beseffen dat er geen “one size fits all” bestaat. Iedere loper is anders en een evt. verbeterplan is altijd specifiek gericht op u en uw blessures of uw verbetering in energieverbruik en hardloopprestaties. Vaak is het is zo als een verandering comfortabel voelt, dit de efficientie van het hardlopen zal verbeteren. Aan de andere kant, als iets ongemakkelijk voelt, is er een grote kans dat je je metabole loopsnelheid verhoogt ( de hoeveel energie die je verbrandt om te rennen).

In alle situaties, of je nu al traint voor een marathon of je komt net “van de bank”, ik vind het een uitdaging om u te helpen uw eigen doelen zo goed mogelijk te bereiken.

Een hardloopanalyse bij blessures wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering!