Heb je je wel eens verwonderd over het feit dat je tijdens een stressvolle periode, bijvoorbeeld tijdens het behalen van een deadline, examenperiode op school of een relatiecrisis je je vaak wonderbaarlijk er doorheen slaat, maar indien de rust is weer gekeerd je ziek wordt of stressklachten ervaart?

Dit fenomeen wordt ook wel het “let-down effect” genoemd. Juist na een stressvolle periode leeft lichamelijke of emotionele pijn op of nemen de symptomen van chronische pijn in alle hevigheid toe. Wetenschappelijk onderzoek naar dit effect is o.a. gedaan bij migraine, astma, auto-immuun ziektes en maag-darmklachten en wetenschappelijk bewezen.

Hoe beinvloed stress het lijf en het brein?

Tijdens acute stress komen hormonen uit het lichaam vrij, zoals cortisol en adrenaline om zich voor te bereiden op een vecht of vluchtsituatie en om het immuunsysteem wakker te schudden. Deze hormonen activeren ook latent aanwezige virussen, deze openbaren zich dagen later. Vandaar dat nadat de stress weer is verdwenen, je ziek kan worden of een paniekaanval ervaart. Dit is bijvoorbeeld in het weekend of op vakantie.

Tijdens de drukke periode zorg een toename van o.a. het cortisol er voor dat je beschermt wordt tegen het voelen van pijn of andere ongemakken. Als de drukte voorbij is, daalt het cortisolniveau waardoor deze klachten getriggerd worden.

Hoe voorkom je nu deze klachten?

Allereerst natuurlijk door niet in een stressvolle situatie te belanden.  Zorg voor een gezonde leefwijze; BEWEEG, NEEM VOLDOENDE NACHTRUST, EET GEZOND EN ZORG VOOR ONTSPANNING! Mindfulness is o.a. een bewezen effectieve manier om te leren ontspannen.

 

Het is mogelijk om je lichaam weer uit de vecht of vluchtmodus te krijgen o.a. door juiste ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen!

Met dank aan: U.S. Health News

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen:

Jeantine Noordzij

info@oefentherapienoordzij.nl